EU:n Koronatodistus
Blogi / Koronapassi nopeuttaisi palaamista normaaliin, turvallisesti

Koronapassi nopeuttaisi palaamista normaaliin, turvallisesti

Julkaistu:

Seuraava teksti on somepäivitys 16.4.2021 https://www.facebook.com/mianoresespoo

Voisiko koronapassi toimia Suomessa? Erityisesti tapahtumajärjestäjät sekä monet palveluntarjoajat ovat olleet koronan takia kovilla. Koronatuet ovat korvanneet vain murto-osan tulonmenetyksistä. Konkursseiltakaan ei olla vältytty.

Yhteiskuntaa pitää saada avattua

Eikä vain yrittäjät, kaikkihan me haluamme palata normaaliin. Turvallisuus on kuitenkin ykkösasia eikä yhteiskunnan avaamista saa tehdä vaarantamalla terveyttä. Tähän on ratkaisuksi ehdotettu koronapassia.

Koronapassi on jo käytössä tai sen käyttöönottoa suunnitellaan monessa maassa. Esimerkiksi Tanskassa koronapassilla on merkittävä rooli maan exit-suunnitelmassa. Siellä passi toimii kännykästä ja sen voi aktivoida toisen rokotuksen jälkeen tai negatiivisen testin tai sairastumisen jälkeen. Passi auttaa maan asteittaisessa avaamisessa ja sitä on tarkoitus käyttää maan sisällä siihen asti, kunnes rokotuskattavuus saadaan syksyllä tarpeeksi suureksi.

EU:n rokotuspassin Suomi ottaa monen maan tapaan kesäkuussa käyttöön avaamaan matkustamista maiden välillä. EU-rokotuspassi näyttää vihreää valoa paitsi rokotuksesta myös testituloksesta tai koronan sairastamisesta. Miksi ei samalla otettaisi käyttöön koronapassia myös Suomen sisällä?

Koronapassin edut olisivat merkittävät

Kesä on monien kulttuuri- ja tapahtuma-alan järjestäjän tärkeintä aikaa ja tuo monelle yritykselle käytännössä lähes koko vuoden tulot. Moni artisti on ollut jo vuoden todella tiukoilla. Koronapassilla voitaisiin pelastaa kulttuuri- ja tapahtuma-alan kesä. Tapahtumateollisuus on vaatinut pikaisia toimenpiteitä koronapassin käyttöönoton edistämiseksi. Vasta-argumenttina on esitetty, että koronapassi nopeuttaisi yhteiskunnan avaamisessa vain pari kuukautta. ”Pari kuukautta sinne tänne” on helppo todeta silloin, kun se ei koske itseä.

Tartuntojen määrät ovat rajoitusten ansiosta ilahduttavasti laskussa. Toivottavasti lasku jatkuu, parhaassa tapauksessa rajoituksia voidaan poistaa paljonkin kesäksi. Pitää kuitenkin muistaa, että kyseessä on muuntuva virus. Viimeistä korona-aaltoa ei siis välttämättä ole vielä nähty. Mutta ei tulevaa muutenkaan kannata laskea pelkän toivon varaan. Toimenpiteet kannattaa valmistella etukäteen.

Huolta on monelle aiheuttanut se, että koronapassi paljastaisi liikaa yksityistietoja. Tiedoksi palveluntarjoajalle riittäisi kuitenkin vihreä valo riippumatta siitä, onko kyse rokotuksista, sairastetusta koronasta tai tuoreesta testituloksesta. Passin käyttö on myös vapaaehtoista, vain tapahtuman tai palvelun yhteydessä. Tärkeää nimittäin on, että tapahtumat ovat osallistujille turvallisia eikä tapahtumista enää synny koronalinkoja.

Entä onko oikein antaa osalle enemmän mahdollisuuksia osallistua? Minusta tärkeämpi kysymys on, että pitääkö kaikkien kököttää kotona, kunnes rokotekattavuus on riittävä. Vasta pari prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta ja 70 prosentin rokotekattavuus saavutetaan vasta elokuussa. Monet palvelujentarjoajat asettavat jo nyt erilaisia kriteerejä ja yleisesti hyväksyttynä sääntönä on, ettei sairaana saa osallistua.

Jokainen ylimääräinen kuukausi rajoituksia tarkoittaa lisää yrittäjien ahdinkoa ja konkursseja. Yhteiskuntaa pitää avata niin nopeasti kuin se turvallisesti on mahdollista.

Lisää julkaisuja

13.9.2021

Valtuustoaloitteeni sähköautojen latausverkoston riittävyydestä Espoossa

Jätän ensimmäisen valtuustoaloitteeni maanantaina 13.9.2021. Aiheena on sähköautojen latausverkoston riittävyys Espoossa. Toivottavasti aloitteeni saa kannatusta. Tässä aloitteeni kokonaisuudessaan. Valtuustoaloite sähköautojen

13.6.2021

Koulukiusaamiseen ja kouluväkivaltaan pitää puuttua heti

Kukaan ei saa joutua tilanteeseen, että koulussa ei ole turvallista olla. Koulukiusaamiseen ja kouluväkivaltaan pitää puuttua heti. Espoossa pitää pikaisesti ottaa kokeiluun niin sanottu Etelä-Karjalan malli. Lainvastaisia tekoja ei saa katsoa sormien läpi, koska se on uhria kohtaan väärin ja samalla se antaa väärän signaalin tekijälle.

1.6.2021

Ruuhkamaksu lisäisi työn kokonaisverotusta

Miksi ruuhkamaksua ajavat innokkaimmin ne, joita se vähiten koskee?

Mietitäänpä perhettä, joka kulkee kodin, päiväkodin, koulun, harrastusten ja kaupan välillä. Aikatauluissa on huomioitava paitsi päiväkodin aukioloajat, myös oma työaika. Harva voi täysin vapaasti valita omia työaikojaan. Palvelualan työntekijällä joustomahdollisuus on usein vieläkin pienempi. Lisäksi illalla saattaa olla lapsen tai oma harrastus, joka sekin vaikuttaa perheen aikatauluihin.